Zaden weken
Het is aan te raden om voor het zaaien de zaden eerst 24 tot 48 uur te laten weken in water met een temperatuur van 32 tot 34°C. Dit zal de harde zaadschil zachter maken en de kieming doen versnellen.

Hiervoor vul je een beker met lauw water. Nadat je de zaden in de beker hebt gedaan pak je de beker in met aluminiumfolie. Zo blijft het geheel goed op temperatuur. De ingepakte beker zet je vervolgens op een radiator. Een thermosfles is natuurlijk ook geschikt. Het water moet elke 12 uur ververst worden.

 

 

Zaaien

Manier 1
Neem een pot van 10 tot 20 centimeter diepte. De diameter van de pot mag per zaadje maximum 10 centimeter zijn. Vul de pot zaai- en stekgrond/kokosgrond. Vervolgens maakt u een kuiltje van ongeveer 1 a 2 centimeter diep. Plant het zaadje, dek deze af met grond en druk alles licht aan. Daarna matig water geven. De aarde moet vochtig zijn maar zeker niet te nat. Je kunt de pot afdekken met aluminiumfolie. Dit houdt het vocht langer vast zodat je niet vaak water hoeft te geven. Controleer wel regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is!

Manier 2

De zip-bag methode. (zaden met wat grond in een plasticzak, blaas er wat lucht bij in en sluit de zak)

Bij deze methode moet u de zaden overzetten naar potten zodra de zaden beginnen met kiemen.

 

Kieming

Trachycarpus-soorten hebben een maximale temperatuur van 22°C nodig (huiskamertempratuur), anders weigert het zaad soms te kiemen. De zaden hebben in dit stadium nog geen licht nodig. Palmen kiemen doorgaans tussen de 1,5 en 3 maanden maar het kan ook veel langer duren. Je moet dus vooral veel geduld hebben. Zorg ervoor dat gedurende deze tijd de aarde voldoende vochtig blijft. Woel de aarde niet om, om te kijken of de zaadjes al kiemen. Je kunt de zaadjes hierdoor beschadigen en zelfs de kieming stopzetten.
Zodra de zaailingen boven komen moet de folie van de pot verwijderd worden. Vanaf nu heeft de palm veel licht nodig.

Het kweken van zaden vereist veel geduld!. Laat de zaden zoveel mogelijk met rust ook al wilt u graag zo vaak mogelijk in de grond gaan graven om te kijken of er al wat groeit...

Het kan gemiddeld 2 maanden duren soms veel langer, (afhankelijk van hoe vers de zaden zijn) voordat u iets ziet groeien!!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS