Verzorging Olijfbomen

De Olijfboom is een groenblijvende plant. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen rond mei/juni.
De olijfboom zal alleen tot bloei komen bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar.

Oorsprong

De olijfboom bestaat al vele duizenden jaren en heeft waarschijnlijk haar oorsprong gevonden in de landen rond het Middellandse zeegebied.

Meest verkochte Olijfboom

De Olea europaea (olijfboom)is de meest verkochte olijfboom in nederland en is ook het meest winterhard. U kunt deze het beste plaatsen/planten op een zonnige plaats in een goed vochtdoorlatende klei/zandgrond.

Klimaat

Omdat vooral kleinere olijfbomen het moeilijk kunnen hebben tijdens de Nederlandse winters, daarom doet u er verstandig aan om een olijfboom als kuipplant te houden, Indien u deze toch gaat aanplanten bescherm de olijfboom dan in de winter tegen kou en vocht.
Oudere olijfbomen zullen minder problemen hebben met de Nederlandse winters en kunnen buiten blijven staan en na vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Indien u deze in een pot laat staan bescherm de wortels dan ten alle tijde tegen bevriezing.

Bodemsamenstelling

De olijven groeien het best in een voedzame grond. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen doen het meestal goed in elke soort grond, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en liever niet te droog, maar olijfbomen die diep geworteld zijn kunnen lange tijd tegen droogte. U kunt eventueel de tuingrond vermengen met kleikorrels of compost om de grond luchtiger te maken. Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10) of gedroogde koemestkorrels. Na oktober de olijfboom niet meer bemesten.

Bij Tropicgarden kunt u op bestelling Olijfbomensubstraat (potgrond) aanschaffen welke uitermate geschikt is om uw olijfboom in op te planten.

Water geven

Tijdens hete zomers is het verstandig om uw olijfboom 2 tot 3 keer per week water te geven, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot.

Snoeien Olijfboom

Een olijfboom hoeft niet gesnoeid te worden maar dit wordt wel gedaan om de vorm te behouden. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken ( 3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang. Bij voorkeur in het voorjaar de olijfboom snoeien, zodat de snoeiwond tijdens het groeiseizoen kan dichtgroeien.

Olijfbomen in Kuip of Plantbak

Als u uw olijfboom (alleen de oudere olijfbomen) ’s winters in een kuip of plantbak wilt laten staan, is het verstandig de olijfboom te verplanten in een kuip of bak die 1/3 groter is dan de kuip waarin de olijfboom geleverd wordt. Het is raadzaam de binnenkant van de bak te bekleden met tempex of noppenfolie, dit om invriezen van de kluit te voorkomen. De bovenkant van de grond in de kuip of bak kunt u eventueel afdekken met 5 cm franse boomschors, ook om invriezen van de kluit te voorkomen. Een olijfboom in een kuip of plantbak is altijd kwetsbaarder dan een olijfboom in de volle grond. Daarom is het verstandig om de volgende punten goed in de gaten te houden:
⦁ Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst.
⦁ Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek en warmtekabel of lichtslang.
⦁ Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven.

Olijfbomen in de winter

Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen. Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind. Af en toe +/- elke 2 weken (liefst vaker) de bescherming verwijderen en de olijfboom laten luchten. Sneeuw van de bladeren verwijderen. Bij een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met bv een stukje plastic of plank, of boomschors om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt. Het is belangrijk dat het overtollige water voldoende snel kan worden afgevoerd, dit kunt u realiseren door onderin het plantgat een laag grind of hydrokorrels aan te brengen. Bij een olijfboom in pot is het belangrijk dat er voldoende gaten onderin de pot zitten, zodat het water hier snel kan uitlopen. Het is verstandig om bij een olijfboom in bak ook eerst een laag grind of hydrokorrels aan te brengen voor optimale drainage.

Tijdens een natte winter met een langdurige vorstperiode kan een olijfboom een gedeelte of al zijn blad verliezen. Na de winter kunt u met de nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuw blad aanmaken. Uw olijfboom kunt u in Maart weer bijmesten, zodat de boom weer snel nieuw blad zal aanmaken.

Olijfbomen binnen houden

Indien u een olijfboom binnen plaatst, kiest u een plek in de kamer uit waar hij direct in het daglicht staat (minstens 6 uur daglicht per dag). Een zonnig, zuidwaarts gericht raam is ideaal. Of plaats de olijfboom onder een lichtstraat of een UV-lamp (bv in een kantoorpand).Let erop dat de olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en te dicht bij het raam staat, welke als een soort vergrootglas kan werken en letterlijk de bladeren bakt. De olijfboom kan nadat hij binnen is gezet, al zijn bladeren laten vallen. Dit is een soort shock-reactie. Als u de olijfboom gewoon water blijft geven en verzorgen, zal de olijfboom na een aantal weken alweer beginnen met het vormen van nieuwe bladeren. Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven. De olijfboom zal in de herfst en winter minder water nodig hebben. Het zijn de seizoenen waarin de Olijfbomen normaliter in ruste gaan, maar laat de bodem niet geheel uitdrogen. Olijfbomen die binnen staan zijn vatbaarder voor spint(wittige pluisjes in de boom) en luis. Controleer de olijfboom eens in de 2 weken op deze verschijnselen. Mocht er spint of luis in de olijfboom voorkomen, kunt u bij uw Tropic Garden een middel aanschaffen om de boom te behandelen. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Bekende problemen met olijfbomen

Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen). Mocht er spint of luis in de boom voorkomen, kunt u bij uw Tropic Garden een middel aanschaffen om de boom te behandelen. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

 

Zaden weken
Het is aan te raden om voor het zaaien de zaden eerst 24 tot 48 uur te laten weken in water met een temperatuur van 32 tot 34°C. Dit zal de harde zaadschil zachter maken en de kieming doen versnellen.

Hiervoor vul je een beker met lauw water. Nadat je de zaden in de beker hebt gedaan pak je de beker in met aluminiumfolie. Zo blijft het geheel goed op temperatuur. De ingepakte beker zet je vervolgens op een radiator. Een thermosfles is natuurlijk ook geschikt. Het water moet elke 12 uur ververst worden.

 

   Verzorging bananenplant

   Licht

Een bananenplant heeft vooral behoefte aan veel licht. Een donkere hoek in de woonkamer leidt dan ook meestal tot teleurstellingen. Het best staat de plant vlakbij een venster of buiten op het terras. Vermijd hierbij wel direct zonlicht omdat de bladeren hierdoor kunnen verbranden. Indien u de plant wel in de volle zon wilt plaatsen zal de bananenplant langzaam gewend moeten raken aan de zon. Hiervoor voert u het aantal uren directe zon langzaam op. Nieuwe bladeren die gevormd worden in direct zonlicht hebben geen verbrandingsproblemen.

Bamboe dient minimaal zo'n 75cm of meer uit elkaar geplant te worden, op deze manier krijgt de bamboe de kans om mooi naar elkaar toe te groeien.

Indien je graag snel een goed gevulde haag wilt dan mag je deze natuurlijk dichter bij elkaar zetten maar zorg er dan wel voor dat deze ook in de breedte wat ruimte heeft om te groeien.

Het kan op zich geen kwaad Bamboe te dicht op elkaar te planten maar hierdoor kan de groeisnelheid wel worden beïnvloed en dus kan deze minder snel groeien doordat de nieuwe scheuten niet de ruimte krijgen die zij nodig hebben. 

De palmbomen die wij bij Tropic Garden verkopen zijn winterhard, Hieronder leest u wat dat precies in houdt.

Om maar meteen met de boom in huis te vallen, winterhard tot -18 wil niet zeggen dat u uw aangekochte palmboom in pot buiten kan laten staan ook al wordt het -17 of -18.

Hieronder enkele tips en informatie om uw palmboom zo goed mogelijk de winter door te loodsen zodat u er nog jaren plezier aan kan beleven.

 

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten?

Neem Contact op